UPOZORNĚNÍ: Koláč Tarte tatin nemáme běžně v nabídce. 

Obrácený jablkový koláč

Pokud jste dnes dopoledne měli to štěstí a zastavili se za námi v herně, mohli jste ochutnat tuhle jedinečnou francouzskou dobrotu.

Koláč Tarte tatin je velmi jednoduchý na přípravu a přitom fantasticky chutná (i když byste to do něj možná od pohledu neřekli). A protože se některé maminky ptaly na recept, tady je:

Na formu o průměru 23 – 26 cm
Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 25 g moučkového cukru
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 80 g másla, nakrájeného na kousky
  • 1 žloutek
    (namísto původního můžete použít i listové těsto)

Na náplň:

  • 8-10 jablek, asi 1 kg
  • 70 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • šťáva a kůra z 1 citronu (pokud budete používat kůru, pak jedině z bio citronu)
  • 100-150 ml vody

Postup:

  1. Mouku prosejeme s cukrem a práškem do pečiva do mísy, osolíme, přidáme máslo, žloutek a zpracujeme se studenou vodou na pevné těsto. Zabalíme do fólie a necháme 2 hodiny v chladu odpočinout.
  2. Troubu si předehřejeme na 180°C. Jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na silnější plátky a promícháme s citronovou šťávou. V hlubší pánvi rozpustíme máslo a čtvrtinu cukru, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a plátky jablek a dusíme ve vlastní šťávě 5-10 minut, dokud jablka lehce nezkaramelizují a šťáva nezhoustne.
  3. Mezitím roztavíme v menší pánvi zbylý cukr na světlý karamel, zalijeme vodou a šťávou z jablek, rozmícháme a vaříme asi 5 minut, dokud se karamel nerozpustí a nezhoustne. Pak ho přelijeme do vymazané koláčové formy a poklademe plátky jablek.
  4. Těsto rozválíme na placku o 1 cm širší, než je koláčová forma, a překryjeme jím jablka. Přečnívající okraje zatlačíme do formy a pečeme asi 30-35 minut do zlatova.
  5. Po upečení necháme 10 minut chladnout ve formě, pak ho přiklopíme talířem a obrátíme (opatrně, můžou z něj vytéct karamel a šťáva z jablek). Podáváme vlažný.

Tip pro obzvlášť šikovné hospodyňky: Na obrázku v horní části stránky vidíte, že jablka je možné nakrájet na tenké plátky a do formy je naaranžovat v podobě růží.

Dobrou chuť!

 

Leave a Reply